2011. április 27., szerda

Betegbiztosítás

Svájcban nincs "közös" betegbiztosítás, mindenki privátim intézi. Vannak biztosítótársaságok (Krankenkasse), ott kell mindenkinek szerződést kötni, aki itt lakik hivatalosan. Különböző csomagok vannak. Van, amikor telefonon lehet segítséget kérni először, és onnan irányítanak tovább, van háziorvosos megoldás, ekkor a legtöbb esetben mindig először hozzá kell menni, és ő mondja meg, mi a teendő. És van a szabad orvosválasztás, amikor ha bajod van, oda mész, ahova akarsz. Ez a legdrágább megoldás. És hát aztán biztosítótól függően vannak különböző csomagok, extrák, pl. hogy a kórházban privát szobát kapj, hogy támogassák a homeopátiás kezeléseket is, vagy a szemüveget, külföldi kezelést is fizessenek, vagy sportolást... A fogászati biztosítás teljesen külön csomag, szerintem nem éri meg, annyira drága a fogorvos, jobb, ha Svájcban nem megy el az ember :) Aztán a másik szempont, hogy mennyi önrészt vállalsz. A dolog úgy néz ki, hogy választasz ugye típust, meg extracsomagokat, és vállalod, hogy meddig állod te a dolgokat. Ez a franchize. Amíg ezt az összeget ki nem fizetted, addig nem kapsz semmit a biztosítótól. (Éves összeg) Ha elérted, akkor úgy nagyjából mindenre 90%-ot fizet a biztosító, és a 10%-ot te. Mindenre vonatkozik, az orvosi vizsgálatra, kezelésre, de a gyógyszerekre is (csakis, amit az orvos ír fel!) A gyerekek díja olcsóbb, nagycsaládos kedvezményt is lehet találni (mi a 3. gyerekre fél árat fizetünk). A díjat nem rögtön kell fizetni, hanem később kapod a számlát, és kaphatsz a szívedhez. Mindennek megkérik szépen az árát. Nem fix díj van, hanem mindent felszámolnak. Kb így néz ki: első 5 perc - x összeg, középső minden további 5 perc -y, az uccsó 5 perc olcsóbb szokott lenni. És akkor jönnek az alkalmazott szerek és beavatkozások. Két eset van: neked küldik a számlát, befizeted, gyűjtögeted, és néha beküldöd a biztosítónak, aki fizet neked. Vagy a biztosítónak megy a számla, és ő számlázza neked a részedet. A "Rechnungkopie", ami az embernél marad.
Mindenkinek kiállítanak egy chipes kártyát, azzal lehet "azonosítani" magad, a gyógyszertárban pl ezzel kell fizetni is.
Külön dolog a balesetbiztosítás, ezt dolgozó ember esetében a munkáltatónak kell fizetnie. Nem csak a munkában történő balesetekre vonatkozik! Én nem dolgozom, így ezt nekem magamnak kell fizetnem.
Tájékozódni lehet a http://www.comparis.ch/-on. Bár nem teljesen reális mindig, amit írnak.

A témáról a svájcibicska blogon.

2 megjegyzés:

  1. Az éves franchise kimerítése után valóban 10% önrészt kell még állni a további számlákból, de "csak" felnőtteknél évi 700, gyermekeknél 350 frank határig.

    VálaszTörlés