2011. március 29., kedd

Kiköltözéskor intézendő

Valakinek kell az infó, úgyhogy nem írok szép bejegyzést, hanem bemásolom pár levelemet, amit másnak írtam. Talán később finomítok rajta :)

ismerek olyat, aki otthonról vett ki lakást, megnézés nélkül, hááát, ilyet én azért nem tennék :) nem vagyok benne biztos, hogy meg tudod szervezni egy napra a sok lakásnézést, ezek elég kockásan gondolkodnak, nemigen van ilyen, hogy akkor este 8-kor még jönnék, kb annyi van, hogy jó lesz szerda 3-kor? aztán vagy jó, vagy nem... zürich winterthurból kb 1 óra alatt érhető el vonattal, persze nem mindegy az sem, hogy melyik része, mert a vonathoz is el kell jutni mindkét végpontról. mi azt csináltuk, hogy néztük a comparis.ch-t, homegate-et, megnéztük a címet, és a google maps-ben lehet autós és tömegközlekedéses időt is nézni, és 1 órában maximalizáltuk az utazási időt :D nem kaptunk lakást, magunk kerestük, de a férjem kint volt bútorozott apartmanban már, ő meg tudta őket nézni. a második lakást megkaptuk, nekünk már volt papírunk, de olyan ismerős is volt, aki megkapta tart. eng. nélkül is már, és most találkoztam valakivel, akik január eleje óta most tudtak költözni, mert több helyről elutasították őket, valszeg a 2 gyerek miatt (kicsi lesz ez maguknak). 

4. lakásbérlésről... úgy megy ez, hogy megnézed, ha tetszik, kérsz egy igénylőlapot, amit be kell adni, rajta minden adattal, a költözőkével, fizetés, tart engedély típusa, zongorázol-e, kutya, macska, miegyéb, plusz csatolni hozzá ezt-azt, ki mit kér. alap esetben munkaszerződés, tart engedély, plusz lehet ajánlás a főnöködtől, előző főbérlő (ilyen nyilván nincs :) ), meg mittomén, de azt úgyis elmondják. beadod, és imádkozol. az a vicces, hogy ha neked ítélték, de mégsem kéred, akkor kell egy eljárási díjat fizetni (100-150 frank), és hát ugye nektek sürgős, nem nagyon ér rá, hogy 1 bead, vár, másik bead vár, hanem érdemes többet beadni, szóval döntsétek el ti :D mert ha többet beadtok, valszeg többet megkaptok, fizethettek :D de még lehet így is, hogy megéri. 
5. költözés. kérdés, milyen távra terveztek és milyen igényeitek vannak. meg mennyi bútorotok. mivel ketten vagytok, szerintem könnyebb a helyzetetek. egy lakást full berendezni gagyi ikea bútorokkal (úgy értem, hogy az ikeából mindenből a legalapabb) sztem nem lehet megúszni egy milla alatt. mert ne feledd, nem csak a bútorok vannak, hanem a kés villa, sok kicsi sokra megy. de: ha pl nem tervezel hosszú távra, és kábé minden mindegy, nem akarsz dizájnt, hanem veszed, ami akad, akkor ott a ricardo.ch, ki lehet olcsón fogni jó dolgokat, de ugye amíg nem fogtad ki, nincs mondjuk szekrényed. ha ketten lennék, én simán bevállalnám, ágyam legyen indulásnak :) az ikea fynd-ben is ki lehet ugye olcsó dolgokat fogni. de, ha hosszú távra terveztek, és igényesebbek vagytok, ragaszkodtok a cuccaitokhoz, olcsóbb kihozatni, mint akár az ikeában vásárolni. 4-600e-ből ki lehet költözni. persze ugye egy esetleges hazaköltözéskor vissza is kell költöztetni a cuccot, ez még egyszer akkor annyi. azt tudnod kell, hogy itt kidobni bármit pénzbe, nagyon sokba kerül! nincs lomtalanítás, hogy kihányod az utcára a cuccot! bélyeget kell venni, és úgy kirakni a bútort - nem véletlen virágzik a ricardo, eladni egy használt bútort 1 frankért, amit el is visznek, még mindig olcsóbb, mint rá bélyeget venni :) ha a ricardo-n nézelődsz, nézd azt is, hol a bútor, mert neked kell elszállítani! az ebay-en többnyire nincs semmi, de azért azt is megnézheted. mi hibrid megoldást választottunk, volt amit hoztunk, volt amit nem, én nagyon megbántam, mindent kellett volna hozni, most hozzák utnánunk a második adagot...
7. a mobil q drága, nem a percdíj, még jobb lenne, de nincs igazából percdíj, hanem óradíj van, őrület... nekem swisscom-os van, prepaides, mivel úgysem nagyon telefonálok - nincs kit :) talán később lesz előfizetésem, ha lesz több ismeretség, de simán lehet áltváltani, marad a szám. ezeket nézd meg: swisscom, orange, na, nem jut eszembe több, ááá. van a mirgosnak, coopnak is saját... (a migrost- migrónak kell ejteni :D )
8. internet: cablecom van nekünk, mert a többi szolgáltatónál csak adsl-es van, én legalábbis kábelest csak ezt találtam. és hát a sebesség nekem fontos :) ugyanitt van tv-n. a telefonon gondolkodtam, de végül nem kértük, bár általában ilyenkor a helyi számokat ingyen lehet hívni. sokaknak van vonalasa, érdekes. azt tudd, hogy az internet esetén fizetsz még a szolgáltatón túl egy plusz kábelhasználati díjat, bár fogalmam sincs, kinek megy ez, nem igazán értem, valami olyasmi, hogy alpból minden háztartásba be van kötve valami kábel és azon jön is valami alap internet (na, nem mintha tudnám, hogyan, sokáig itt ültem net nélkül), és ezért vagy te, vagy a főbérlő fizet, szóval még az is lehet, hogy benne van a rezsiben. a tévéért is kell plusz díjat fizetni, háztartásonként egy médiahasználati díjat, jajj mindek is hívják. olvasgasd gretagarbo blogját, sok hasznosat megtudsz róla! http://svajcibicska.blog.hu/ ez is rajtvan na :)
9. kaja. én a kajára kényes vagyok, a két legjobb hálózat a coop és a migros. minőségi ámde nem olcsó ételek. na, nehogy azt hidd, hogy a többi helyen olcsó. készülj fel a magyar árak min. duplájára, de a hús pl még több. olcsóbb alternatívák: denner, aldi, lidl.
10. szemeteszsák. jó, ha tudod, hogy itt a zsákért fizetsz és nem a kukáért, és nem is rezsiként. bemész a coop-ba pl, nagyobbaknál van kint egy olyan butikféle: újságok, virág, szendvics, ilyesmi. na, ott kell venni "abfallsack" néven fut, van 17-35 literes, meg nagyobb is, de nézd meg majd a kukát a lakásban, ált. a 35l-es kell. megveszed, ebbe dobálsz és ha megtelt összekötöd, megy ki a nagykukába. érdemes hát minél inkább szelektíven gyűjteni. zöldhulladékos általában van a kukák mellett, ide ingyen lehet beszórni a cuccost: zöldségféle, kávézacc, filterestül, tea, filterestül, föld, tojáshéj mehet bele. nekünk van erre egy minikukánk, és lehet kapni komposztálható zacsit is (pl dm, de ez más téma, mert csak németországban van), én abba gyűjtöm, az a baj, hogy a gyűjtés alatt elkezd komposztálódni, és átázik :D de legalább könyebb vele kihajítani az egészet egyszerre.
11. németországról meg majd írok, ide: http://magyaroksvajcban.blogspot.com/
ugyanis elkezdtem szervezni egy kis társaságot itt helyben és szeretnék ebben a blogban infókat megosztani. ha van kedved csatlakozni a csoporthoz, úgyis közelben lesztek :) , írd meg a mélcímed, felveszlek.
12. ja, és hogy hova, arról nem írtam. fogd a google maps-et , és nézd meg, hol van zürich, és mi van a környéken. nyugodtan merd bevállalni a legkisebb falut is, itt van civilizáció mindenhol! majdnem mindenhol van streetview is a googlemaps-ben, nézz körül a környéken! adliswilben pl elég sok magyar él, kár hogy nem tudtam korábban, körülnéztem volna ott is :( most már mindegy, w. nagyon szép hely, szeretjük :)
13. és jól érezzük magunkat, kellemes az élet, kedvesek az emberek, nem vágnak pofákat a bolti eladók, itt a város szélén mindenki köszön mindenkinek, jó érzés, na. a gyerekek is jól érzik magukat.
még akartam valamit, de már nem tudom mit, ha eszedbe jut valami, kérdezz :)

ja, tudom. mosás. jó, ha tudod, hogy itt a legtöbb helyen a lakásban nincs mosógép és nem is vehetsz bele, ha akarsz sem. fontos a csend nekik. általában egy közös mosóhelyiség és szárítóhelyiség van. a kül házak különbözőképpen oldják meg a beosztást, ismerek olyat, ahol kártyás rendszerben kell fizetni a használatért és lerohanási sorrendben lehet mosni. van, ahol kiraknak egy papírt és előre lefoglalják a mosási napokat. van, ahol pedig hétre be van osztva, ki melyik nap mos. nekem szerencsére van saját mosókonyhám :)
(kértek tőlük a lakáskeresésnél betreibungsauskunftot)
Betreibungauskunft egy igazolás arról, hogy nincsenek tartozásaid Svájcban, jókislány voltál. Leírás: http://www.stadt-zuerich.ch/portal/de/index/politik_u_recht/sta dtammann-_undbetreibungsaemter/betreibungsamt/betreibungsauskunf t.html,máskor kérdezzétek meg a muogatósnénit :) Nekünk is ő mondta el, hogy mi ez. Nézz utána, hátha lehet neten igényelni, mi szerintem onnan töltöttük le, és postán adtuk fel. Bár fizetni is kell érte, nem emlékszem, a férjem intézte.
Szerintem érdemes érdeklődni, igen, hogy megkaptad-e, de írnak is, csak ki tudja, mikor? Egy hét után egy udvarias érdeklődés, hogy mikor várhatő a döntés? És a megjelölt időpont után egy nappal, ha nem kaptál semmit, akkor megint. Hívd fel őket, hogy ilyen izéd még nincs, de intézed. Amúgy ezt vissaz szokták küldeni, és a legközelebbinek is tudod küldeni. Sztem ha megjön a papír, fénymásold le, és jelezd nekik, hogy több felé beadtad, szükség esetén mutatod az eredetit. (Azt tarsd magadnál.)
Mondjuk, most, hogy belegondolok, mivel nem laktatok eddig Svájcban, honnan is kéne kérjed, a férjem kint volt, az már egyértelmű volt, hogy Zürichben...
Ő innen bérelt: http://www.cityappartements.ch/e/ (bútorozott apartmanok, ha a kiköltözés előtt nem sikerül lakást találni)
Elég gagyi az oldal, de normális a cég. És nem mindig naprakészek az adatok, érdemes velük levelezni, hogy egy ilyen és ilyen lakást akartok lehetőleg erre és erre, és akkor néznek neked olyat. Mondjuk nagy választékra ne számíts, de ez úgyis csak átmeneti cucc. A szép fenyőbútorok mindenütt, jó esetben ikeás bútor :) 

otthon intézendők:
OEP: a honlapjukon van valami kijelentkező nyomtatvány, keresd meg, azt elég postán elküldeni.
Lakcím és APEH: Lakcímbejelentőt kell kitölteni (érdemes már kitöltöttel menni), okmányirodán leadni, valami oylat beixelni, hogy ideiglenesen távozol. Ezt így az APEH is fogja tudni.
Adózni úgy kell, hogy mindkét helyen fogsz, az ottani után, Mo-on viszont frankón be kell vallani a svájcit is, ami meg fogja emelni az adóalapot, ha gondolod, továbbítom a mélen kapott állásfoglalást (küldj e-mail címet), de a felét sem értem...
Vámot nem kell fizetni. Ha megvan a munkaszerződés, legyen nálatok. Ha nem ti viszitek a cuccot, akkor írjatok neki egy megbízást, hogy kiköltözés miatt, és nála is kell legyen tart. engedély, szerz másolat, meg egy lista, hogy mit visztek, ill egy nyilatkozat tőletek, hogy mi van benne, főleg az alkohol érdekli őket. Így nem kell vámot fizetni. De vámoltatni kell!!!
Ha olcsón akartok vásárolni, javaslom ezeket:
ricardo.ch
tutti.ch
ikeának a fynd részlege (a dietlikoniban kívül van!!! mi nem találtuk meg maguktól...)
Iratkozzatok fel minden lehetséges levlistára, sokan feltesznek akár ingyen elvitelre cuccot, most volt épp a mi levlistánkon egy ingyen kanapé... Lehet, nem pont épp az ízlésed, de ilyenkor az kit érdekel??? :)

5 megjegyzés:

  1. Szia, olvasgatok, olvasgatok, mert júniusban kimegyek. Sajnos a betegbiztiről és a TB-ről nem írtál semmit. Amíg nincs munkája az embernek addig is kell ezeket fizetnie és vajon mennyit? Mert nyilván azért kell, hogy kint is legyen valami bebiztosítása az embernek.
    Köszi előre is.

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    koszi a reszletes leirast. A nagy reszevel mar megvagyunk. Az nem vilagos, hogy a koltozeskor a hataron, vagy barhol mashol kell-e valamit intezni vamolni, papirokat leadni, igazoln stb.
    Ugy ertem, mi megkertunk egy teherautos embert hogy hozza el a cuccainkat (nem koltozteto ceg szoval nincs ilyen tapasztalata) es a kerdes hogy milyen papirokkal kell ellassam hogy a hataron at tudja hozni a cuccainkat, ilyeneket mint TV, HIFI, Szekrenyek, kanapek, agy, szokasos lakberendezesi cuccok.
    koszi

    VálaszTörlés
  3. 1,5 évig vámmentesen behozható a cucc
    kell egy megbízás az ember részére
    a munkaszerződésed másolata
    a bewilligung másolata
    egy nyilatkozat arról, hogy ezek a cuccok a te tulajdonodban vannak, már fél éve legalább
    egy lista a cuccokról, az alkoholról jó részletesen (nem emlékszem, mennyit lehet, de sokat, nézd meg a vámos honlapon, ha sok van :))! hány darab hány százalékos, mekkora űrtartalmú van a csomagban. a többi csak úgy nagyjából. mondjuk 3 doboz ruha. 2 doboz konyhai eszköz. 1 kanapé.

    VálaszTörlés
  4. koszi szepen, ez nagy segitseg. :) Annyi mindent olvastam mar, jo tudni hogy a gyakorlatban hogy mukodik. Remelem siman megy majd, nem orulnek ha a hataron visszaforditanak.

    VálaszTörlés